Hoe kom je écht van gespleten haarpunten af? 6x tips van John Beerens.

29-5-2019
Claudia Davidis
Heb je een hekel aan gespleten haarpunten? Knippen doe je liever niet, omdat je je haarlokken liever zo lang mogelijk laat groeien. Maar aai, die gespleten puntjes vermenigvuldigen zich met de dag meer. Soms wordt het gespleten haarpuntje zelfs een multi-gespleten haarsliert. We’ve all been there! Lees deze tips van John Beerens en krijg weer een natuurlijke volle bos!
Deel dit artikel:

Om van gespleten puntjes af te komen zit er niks anders op dan ze af te knippen! Er bestaat geen enkele haarverzorging die gespleten haar wegtovert. Dus het beste wat je kan doen, is de dode puntjes afknippen. Zo begin je in ieder geval met een schone lei. Met deze tips stel je het bezoek naar de kapper voor een knipbeurt langer uit. Bovendien zien jouw haarlokken er ook langer gezond uit!

Wat zijn gespleten haarpunten?

Heb je last van gespleten punten? Dan kun je stellen dat je beschadigd haar hebt. Als er sprake is van beschadigd haar, dan is de buitenste laag van je haar gebroken. Als het buitenste laagje beschadigd is, betekent dit ook dat het binnenste haarlaagje niet meer beschermd is. Hierdoor droogt het haar uit, met als gevolg gespleten haarpuntjes die zich in alle vormen en lengtes laten zien.

Hoe_kom_je_echt_van_gespleten_punten_af

De oorzaak van gespleten haarpunten

We weten hoe ze eruitzien, maar weten we ook precies hoe ze ontstaan? Als je gespleten punten hebt, is er sprake van beschadigd haar. Door verschillende factoren kunnen jouw haarlokken beschadigen en krijg je gespeten haarpunten. Denk bijvoorbeeld aan de warmte van jouw hittetools (föhn, stijltang, krultang etc.). Hoe warmer jouw styling tool, hoe meer schade het aanricht. Bescherm je haar daarom altijd met een hittebeschermer. Borstelen is belangrijk. Maar als je dit té vaak doet, heb je ook sneller te maken met gespleten haarpunten. En dames, wrijf je haar niet droog! Als je haar nat is, staan de haarschubben open waardoor het haar sneller afbreekt. Je kunt dit beter aan de lucht laten drogen of met een katoenen t-shirt droog deppen. Maar wat kun je dan doen tegen gespleten haarpunten?

Tips voor gespleten haarpunten

1. Shampoo

Het eerste waar je aan denkt bij het wassen van jouw haar is aan shampoo. Toch is haarverzorging in de vorm van shampoo niet het beste vriendinnetje van onze coupe. Shampoo reinigt ons haar, maar het reinigen leidt vaak ook tot uitdrogen. Het is dus geen verkeerd idee om te bezuinigen op de hoeveelheid shampoo die je gebruikt. Heb je droog, pluizig of krullend haar? Was je haar dan niet vaker dan twee keer per week. Vind je dat je haar vettig aanvoelt, gebruik dan wat droogshampoo en voilà het haar ziet er weer fris en fruitig uit. Wij zijn helemaal fan van de Waterclouds Dry Clean Hairspray droogshampoo. Het haar ziet er na gebruik echt weer schoon en fris uit!

2. Hitte tools voor het haar

We vragen je ook niet om in je trainingsbroek op je eerste date te gaan, dus dat je die stijltang, föhn of krultang gebruikt is een feit. Let’s keep it real! Maar ladies, probeer het gebruik van hitte tools te beperken. Hitte beschadigt de haren in feite op 2 verschillende manieren; het verzwakt en vernietigt de eiwitten waaruit je haren zijn opgebouwd en het droogt je haren uit omdat hitte het water uit je haren verdampt. Ga je toch voor die ene look die je alleen maar met een hitte tool bereikt? Gebruik dan een goede hittebescherming. Ook wel heat protector genoemd. Een goede heat protector moet jouw haar vooral beschermen tegen het uitdrogende effect van hitte. Eén van de beste en veel gebruikte ingrediënten om huid en haar te hydrateren is glycerine. Ook propylene glycol is een goeie, want deze twee ingrediënten remmen het proces van waterverdamping af. Onze favoriete hittebeschermer is de CHI Shine Infusion Glansspray. Het haar krijgt er een prachtige glans van en het ruikt zó lekker! Verder is de Biosilk Silk Therapy een klassieker bij ons. Deze beschermt het haar en laat het ook zijdezacht na gebruik.

3.Je haar drogen

Als je haar nat is, is het heel kwetsbaar en breekt het makkelijker af. Gewone badhanddoeken zijn te grof en beschadigen het haar. Je kunt beter een oud t-shirtje of een microfiber handdoek gebruiken om je haren te drogen. Deze zijn beide gemaakt van een zachtere stof wat dus minder frictie veroorzaakt met je haar. 

4. Verzorg je haar met een haarmasker

Een haarmasker is voor je haar wat voor jou een glas water is na een lange wandeling in een woestijn. Haarmaskers hydrateren en voeden het haar op intensieve manier, omdat ze rijk zijn aan belangrijke voedingsstoffen. Je haar heeft veel te verduren; zon, wind, regen zwembadwater en hier en daar wat chemische producten (denk aan haarlak, haarverf etc.). Een haarmasker zorgt ervoor dat je een soort van beschermlaag krijgt op je haar. Je haarlokken worden gevoed en zijn daardoor sterker, waardoor ze minder snel afbreken. Een haarmasker biedt dus vele voordelen voor het haar. Bovendien is het een perfect momentje om een beetje me-time in te plannen, want ook dat is belangrijk. Ik zeg; kaarsjes aan, boekje erbij en laat dat masker jouw haar lekker verzorgen. De favoriet van onze klanten is de Waterclouds Repair Hairbutter Haarmasker. Na gebruik is de vochtbalans in je haar hersteld en voelt het haar glad en zacht aan!

5. Versterk je haar

Gespleten haarpunten ontstaan vooral bij zwakker haar. Dat splijt nu eenmaal makkelijker. Maar je kunt je haar ook van binnenuit sterker maken. Slik bijvoorbeeld haarvitamines om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen die je haar helpen sterker te worden. Zo krijg je sterker haar en breekt het minder makkelijk af!

6.Verwijder de gespleten punten 

Last but not least onze magische tip. Je kunt om de 6 a 8 weken naar de kapper gaan. Maar wij hebben een tool, waarmee je je afgebroken haarpunten zelf af kan knippen. Zo kun je het haar regelmatig bijhouden. Het marketing team heeft de tool getest en vinden het heel fijn. “Ik heb snel last van gespleten haarpunten ondanks dat ik mijn haar om de 6 a 8 weken laat bijknippen. Fijn dat ik het nu zelf kan bijwerken.” So long, split ends!  Wij hebben drie varianten: Talavera Split-Ender Pro MiniTalavera Split-Ender Pro Zwart en de Talavera Split-Ender Pro 2 Zwart. Nu denk je misschien; oef wel spannend zo'n apparaat met snijbladen. Wij willen ook niet dat je het risico loopt de helft van je haarlengte kwijt te raken. No worries. De Split-Ender knipt  maximaal 0,6 mm af. Zorg wel dat je haar schoon is. Was dit voordat je aan de slag gaat alleen met shampoo. Vervolgens moet het haar helemaal droog zijn voordat je het door de Split-Ender laat gaan. Het beste is om voor dat je haar onder het mes gaat, je haar te föhnen. Zo richten de haartjes zich alleen naar één richting. Mocht je geen zin of tijd hebben om te föhnen, zorg dan dat je haar helemaal ontklit is. Tot slot adviseren wij met dunne laagjes haar te werken. Ga 3x met de Talavera langs op de haarlagen die je behandelt. Met deze magische tool kun je eindelijk door het leven zonder gespleten haarpuntjes. Is de Talavera jouw haarredder? Bestel hier de Talavera die bij jou past.

Conclusie

Met deze 6 tips ga je zeker stappen maken naar het verminderen van je gespleten haarpunten. Ga bewust om met je haar, zodat de haarkwaliteit zo min mogelijk achteruit gaat. Ben jij toe aan nieuwe haarverzorging? Op onze haarverzorging pagina hebben we voor elk type haar de fijnste haarproducten om het beste uit je haarlokken te halen.