Alles over sulfaten en het haar!
We horen en lezen overal dat sulfaten en parabenen slecht zijn en dat je beter sulfaat- en parabeenvrije haarproducten kunt kopen omdat deze stoffen slecht zijn voor het haar en voor tig andere dingen. Het viel ons op dat heel veel van onze klanten niet zo goed weten wat sulfaten en parabenen precies zijn en waarom ze schadelijk zijn. In deze blog vertellen we in Jip en Janneke taal wat het precies is en of het echt zo slecht is voor je haar, zoals mensen beweren.
Wat zijn sulfaten?
Je ziet nu vaker op shampoos dat ze sulfaatvrij zijn. Wat betekent dit precies voor het haar? Sulfaten bestaan uit zouten of esters van zwavelzuur. Het zijn reinigers (detergenten) en zorgen ervoor dat het haar ontvet wordt. Sulfaten bestaan uit twee delen. Een water oplosbare deel en een olie oplosbare deel. Het olie oplosbare deel hecht zich aan het vuil in het haar. Vervolgens zorgt het wateroplosbare deel dat het vuil zich oplost in water en zo weggespoeld wordt. Een andere reden waarom er in cosmeticaproducten sulfaten zitten, is vanwege het schuimeffect.
Waar zitten Sulfaten in?
Sulfaten zitten vooral in cosmeticaproducten. Denk aan huid- en haarproducten. Maar kies je ervoor om iets bewuster om te gaan me sulfaten dan moet je vooral letten op reinigingsproducten. In deze blog richten we ons alleen op sulfaten in haarproducten. Sulfaten zitten vooral in shampoos. Niet gek aangezien het doel van een shampoo is om het haar te reinigen.
Waarom schadelijk?
We weten nog steeds niet waarom zoveel mensen zich de laatste tijd zo anti-sulfaat gedragen. Sulfaten heb je in gradaties van mild tot erg agressief. Tegelijkertijd geldt, hoe agressiever sulfaten zijn hoe meer ze reinigen/ontvetten. En wie wilt er niet met fris en schoon haar bij lopen? De agressiviteit van de sulfaten kan wel tot huidirritaties leiden. Dit laatste gebeurt vooral als je een gevoelige huid hebt. Sulfaten reinigen soms zo intensief dat ze jouw natuurlijke olielaagje ook laten oplossen met uitdroging en irritatie als gevolg. Daarom raden wij aan mensen met een gevoelige hoofdhuid aan om sulfaatvrije shampoos te gebruiken.
Wat doen agressieve sulfaten?
We zeiden net al dat er milde en agressieve sulfaten zijn. De agressieve sulfaten zijn vaak de boosdoeners. De meest agressieve sulfaten zijn: Ammonium Lauryl Sulfate (ALS) en Sodium Lauryl Sulfate (SLS). Dus besluit je meer op deze ingrediënten te letten, zorg dan dat je deze sulfaten links laat liggen! Deze ingrediënten staan altijd achterop de fles van het product. Over het algemeen geven mildere sulfaten zoals bijvoorbeeld Sodium Laureth Sulfate (SLES) geen problemen. Maar then again wat voor de één geldt, geldt niet voor de ander. Sommigen reageren al heftig op mildere sulfaten. In zo’n geval raden we producten met sulfaten zeker af! Sommige ‘sulfaatvrije’ shampoos bevatten toch een sulfaat, het sulfaat Sodium Coco-Sulfate (SCS). SCS is een zeer mild sulfaat, en hierdoor een veel veiliger alternatief voor agressievere sulfaten zoals Sodium Lauryl Sulfate (SLS) en het iets mildere Sodium Laureth Sulfate (SLES).
Wat zijn de voor- en nadelen Sulfaten:
Voordelen
- Reinigen grondig
- Schuimt fijn
- Verspreidt makkelijk door het haar
- Goedkoper
- Ontvet
Nadelen
- Uitdroging
- Irritatie
- Slecht voor het milieu
Welke sulfaatvrije shampoos?
Wil jij voor sulfaatvrije shampoo gaan? Wij zetten de beste sulfaatshampoos voor elk type haar voor je in een rijtje.
Gekleurd haar
Redken Natural Science Color Extend Shampoo
Deze veganistische lijn van Redken is een zegen voor je coupe. Niet alleen is deze shampoo sulfaatvrij, maar ook siliconen en parabenen vrij. Ook mooi meegenomen: de verpakkingen zijn voor 98% afbreekbaar en van gerecycled plastic gemaakt. De producten zijn ontworpen van de hoofdbehoeftes van het haar: behoefte aan vocht, proteïne en kleurbehoud. De Redken Natural Science Color Extend Shampoo is gefocust op kleurbehoud van het haar. Doormiddel van het ingrediënt Ginseng zorgt de shampoo voor langdurig kleurplezier met een natuurlijke glans. Dit allemaal zonder sulfaten!
Geïrriteerde hoofdhuid
Waterclouds Relieve Balance
Heb je last van een gestresste of geïrriteerde hoofhuid? Dan is het heel verstandig om sulfaten links te laten liggen. Deze milde sulfaatvrije shampoo van het Zweedse merk Waterclouds helpt de vetvorming te stabiliseren en verzacht tegelijkertijd irritatie van de hoofdhuid. Het herstelt de balans in haar en hoofdhuid waardoor deze rustiger wordt. Naast sulfaatvrij is de shampoo ook vrij van siliconen en parabenen. De formule is veganistisch en verrijkt met aminozuren. Zo heb je naast een gezonde hoofdhuid ook sterk haar.
Zilvershampoo
Maria Nila Palett Sheer Silver Shampoo
Veel dames kunnen niet door het leven zonder een fijne zilvershampoo. Maar het vinden van een zilvershampoo zonder sulfaten is ook een uitdaging. Stop met zoeken! Met de heerlijke zilvershampoo van Maria Nila heb je dé zilvershampoo van je dromen. Maria Nila Palett Sheer Silver Shampoo is een shampoo voor blond, grijs en zilvergrijs haar die voor 100% uit natuurlijke producten bestaat. Deze shampoo bevat violet pigmenten en bramen. Allemaal extracten die vergeling, verkleuring en grauwheid in het haar behandelen! De Colour Guard Complex in de shampoo beschermt het haar en vermindert kleurverlies dat in verband staat met wassen, warmte, styling, UV-stralen en contact met zuurstof.De shampoo is ook vrij van parabenen! Wil je meer weten over zilvershampoo? Lees dan onze blog met alle informatie over deze magische shampoo.
Sulfaatvrije shampoo bestellen bij JohnBeerens.com?
Of je nou gekleurd of geblondeerd haar hebt, of last hebt van een onrustige hoofdhuid: een sulfaatvrije shampoo is onmisbaar in jouw haarroutine. Door het gebruiken van sulfaatvrije shampoos voorkom je verdere problemen met je hoofdhuid en/of lokken en houd je je haar stralend en gezond. Wij van JohnBeerens.com hebben verschillende sulfaatvrije shampoos binnen ons assortiment. Zo zit er altijd een voor jou tussen!