Op de middelbare school vermaakte ik mij vaak dankzij mijn gespleten haarpunten. Terwijl de docente Engels het over Groot Brittannië had, zat ik met mijn schaartje alle gespleten haarpuntjes weg te werken. Heb jij ook last van gespleten haarpunten en weet je je geen raad meer? Geen paniek, er zijn tips die écht helpen! Wij zetten de beste tips voor je op een rij. Probeer ze uit en wie weet vind jij ook de gouden tip voor jouw gespleten punten!
Waarom krijgen we gespleten haarpunten?
Iedereen weet hoe ze eruitzien. Maar weten we ook precies hoe ze ontstaan? Als je gespleten punten hebt, is er sprake van beschadigd haar. Er zijn verschillende factoren die jouw haarlokken beschadigen. Denk bijvoorbeeld aan de warmte van jouw hittetools (föhn, stijltang, krultang etc.). Hoe warmer jouw styling tool, hoe meer schade het aanricht. Bescherm je haar daarom altijd met een hittebeschermer (één van onze toppers is de BioSilk Therapy). Ons vorige blog ging over het borstelen van je haar en waarom dit belangrijk is. Maar als je dit té vaak doet, heb je ook sneller te maken met gespleten haarpunten. En dames, wrijf je haar niet droog! Als je haar nat is, staan de haarschubben open waardoor het haar sneller afbreekt. Je kunt dit beter aan de lucht laten drogen of met een katoenen t-shirt droog deppen.
Wat zijn gespleten haarpunten precies?
Heb je last van gespleten punten? Dan kun je ook stellen dat je beschadigd haar hebt. Als er sprake is van beschadigd haar, dan is de buitenste laag van je haar beschadigd. Als het buitenste laagje beschadigd is, betekent dit ook dat het binnenste haarlaagje niet meer beschermd is. Hierdoor droogt het haar uit, met als gevolg gespleten haarpuntjes die zich in alle vormen en lengtes laten zien.
Wat kun je doen tegen gespleten haarpunten?
De waarheid is dat je nooit gespleten punten helemaal tegen kan gaan. Maar je kunt er wel veel aan doen, zodat het niet erger wordt. Wij geven jou een aantal tips!
Houd je haar zo natuurlijk mogelijk!
Borstel je haar niet teveel! En probeer chemische behandelingen (haarverven, blonderen, permanenten etc.) zo veel mogelijk te vermijden. De meeste chemische behandelingen drogen het haar uit. Dit zorgt ervoor dat je haartstructuur wordt aangetast. Ook hittetools moet je met mate gebruiken, want te veel hitte is ook funest voor de kwaliteit van onze haarlokken. Maar ik weet als geen ander hoe moeilijk dit is als je de lokken altijd on point wil hebben.
De juiste haarelastiekjes
Elastiekjes met een metalen onderdeel zijn echt een no-go! Hetzelfde geldt voor rubberen elastiekjes. De elastiekjes trekken aan het haar en breken het sneller af. Ik ben zelf fan van de haarvriendelijke elastiekjes van Invisibobble.
Verwen je haar met conditioner
Gebruik na het wassen een conditioner. De conditioner zorgt ervoor dat de haarpunten niet nog verder splijten en dat de haarschubben sluiten. Zo krijgt je haar een extra beschermingslaag. Probeer bijvoorbeeld de repair conditioner van Waterclouds.
Knip de puntjes regelmatig bij
We willen vaak het bezoek aan de kapper zo lang mogelijk uitstellen, omdat we graag lang haar behouden. Helaas wordt de conditie van je haar hierdoor alleen maar slechter. Wij adviseren om na 8 á 10 weken de haarpuntjes weer bij te knippen.
Föhn je haar niet als het nog nat is
Zoals we al eerder benoemden, is het haar extra kwetsbaar als het nat is. De hitte van de föhn kan het haar beschadigen, zeker als het nat is. Kun je de föhn niet vermijden, zorg dan dat je lokken zo droog mogelijk zijn. En föhn op een lagere temperatuur.
Nat haar
Maak je haar niet elke dag nat. Daarom raden we ook aan om het haar maximaal 2 á 3 keer per week te wassen. Als je elke dag water krijgt op het haar, wordt het haar zwakker en breekt het makkelijker af.
Verzorg je haar
Was je jouw haar twee keer per week, dan adviseren we om het haar de ene keer met een voedende behandeling te verzorgen (bijvoorbeeld Olaplex 3) en de andere keer met een proteïne behandeling. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een zelfgemaakte avocadomaskertje.
Gaan die gespleten punten een keer weg?
De waarheid is dat er geen wondermiddel bestaat die ervoor zorgt dat de gespleten haarpunten verdwijnen. Maar no worries er zijn genoeg tips die gespleten haarpunten voorkomen en verminderen. Wij hopen dat de tips die we hier voor je op een rijtje hebben gezet, bijdragen aan een haardos met minder gespleten punten. Heb jij ook nuttige tips die niet benoemd zijn? Help je haargenoten door jouw tip hier in een reactie achter te laten!